INGYENES LETÖLTÉS – AZ EGÉSZSÉGES OTTHONOK Kialakításához, 17 oldalas tanulmány, csekklistával

Az ember már évmilliók óta épít házat azért, hogy biztonságban tudja magát és családját a különböző környezeti csapásoktól. Emellett kényelmet és nyugalmat szeretne teremteni családjának.

A kezdetekben még a természet által készen adott építési anyagokat használtuk fel saját lakhelyeink felhúzására. Ez azonban megváltozott, és sokan még nem is sejtik, de hosszú idők óta nyögjük döntésünk súlyát.

A manapság épített házak döntő többsége ugyanis nemhogy nem óv meg minden veszélytől, de könnyen meg is betegíthet minket.

A beteg épület Önt is megbetegíti

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO már 1983-ban azonosította a beteg épület szindrómát. Ez annyit tesz, hogy bár az épület szennyezőanyag-koncentrációja egyenként nem haladja meg az egészségügyi határértéket, összességében mégis kellemetlen mellékhatásokat okozhat. Így előfordulhat, hogy a saját és családja védelmére épített otthon az évek során megbetegíti lakóit.

Egy egészséges felnőtt percenként 16-szor vesz levegőt, ezalatt 0,5 liter levegőt szív be és lélegez ki. Ez napjában kb. 23 040 be- és kilégzést jelent. Ha ehhez hozzávesszük, hogy életünk több mint 80%-át töltjük zárt terekben, könnyen rájöhetünk, hogy a legnagyobb veszélyforrást ezek a helyiségek jelentik egészségünkre.

Ezért is köteleztük el magunkat az egészséges építkezés mellett. Ha Ön is szeretne tenni családja egészségének megóvásáért, és azért, hogy gyermekeinek egy élhető lakókörnyezetet hagyjon hátra, töltse le díjmentesen weboldalunkról az Egészséges Otthonok tanulmányunkat és csekklistát.

Bíró Péter vagyok
az egészséges otthonok specialistája.

Azért hoztam létre ezt az oldalt, hogy segítsek azoknak a családoknak, akik szeretnének egészséges házban élni.

Lehet, hogy eddig fogalma sem volt róla, de minden, ami ellen védekezni próbál, ott lapul saját otthona falai között:

Allergia

Az allergia valójában az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. A kiváltó ok lehet valamilyen élelmiszer, gyógyszer, állati szőr, vegyszer, valamint olyan anyagok, melyek a saját otthonában is megtalálhatók, például pollenek, atkák és penészspórák.

Ezek nagy része a zárt építkezési módok rossz anyaghasználata miatt halmozódhatnak fel a lakásban. Megfelelő szellőzés és páraszabályozás mellett a páralecsapódás és az olyan káros anyagok megtelepedése mint a penész, minimalizálható. A vályog- és agyag építőanyagok képesek a levegőből nagy mennyiségű nedvesség felvételére, és eltárolására, majd természetes úton való leadására. Ennek a természetes páraszabályzásnak köszönhetően a lakás páratartalma mindig a kellemes és egészséges 45-55% között marad.

Rák

Bizonyára rengeteget foglalkozik a kérdéssel, hogy milyen ételeket és italokat fogyaszthat, és melyek azok, amelyek egészségkárosító, legrosszabb esetben rákkeltő hatásúak. Emberek milliói ebből a megfontolásból kerülnek bizonyos élelmiszer típusokat, próbálják meg letenni a cigarettát és minimalizálni alkoholfogyasztásukat. De egy valamivel szinte senki sem számol.

A rákkeltő anyagok ott lapulnak otthonunk falaiban. Talán nem is tudja, de a legtöbb barkácsboltban kapható diszperziós festék rákkeltő anyagokat tartalmaz. Ilyen anyag például a formaldehid, mely a diszperziós festékekben a felhasznált tartósítószerek által keletkezik. A formaldehid szobahőmérsékleten színtelen gáz, amelynek többféle egészségkárosító hatása ismert, ezért használatát Európa-szerte korlátozzák.

Asztma

Az asztma jelenleg egy véglegesen nem gyógyítható, csupán hosszútávon kezelhető betegség. A betegségnek különböző típusai és súlyossági fokai léteznek. Jelenleg a magyar lakosság megközelítőleg 8%-a asztmás, és ez az arány fokozatosan nő. A betegség kialakulásának pontos okát nem tudni.

A kutatóknak azonban annyit már sikerült kideríteniük, hogy vannak olyan provokáló tényezők (triggerek), melyek növelhetik a betegség kialakulásának kockázatát, illetve súlyosbíthatják a már kialakult betegség tüneteit.

Gondolom sejti már, hogy a modern építkezési módok során felhasznált, illetve az ezeknek köszönhetően elszaporodott anyagok közül több is szerepel az asztma triggereinek listáján. Ilyenek például a pollenek, a házipor, apenészgomba-spórák vagy a diszperziós festékekben használt formaldehid.

A Tudatos Vásárló magazin egyik kutatásában felhívja a figyelmet a természetes éptkezési anyagok használatának fontosságára. Azt mondják: “Ha például a gyerekszobát az új jövevény tiszteletére nem természetes összetevőket tartalmazó festékkel kenjük át, lehet, hogy mi maguk járulunk hozzá a gyermek asztmájának, allergiájának kialakulásához.”

Többszörös kémiai túlérzékenység

Ezt a tünetegyüttest már 1951 óta kutatják az Amerikai Egyesül Államokban. A többszörös kémiai túlérzékenységet általában nehézfémek, lakás- és ipari vegyszerek idézik elő. A betegegség tünetei személyenként eltérőek lehetnek, de leggyakrabban ezek a fizikai tünetek fordulnak elő:

 • a szem körüli vörös vagy barna karikák, szemhéjduzzanat, égő, viszkető érzés a szemben és szemhéjakban
 • szagérzékenység, illetve a szaglás ideiglenes vagy tartós romlása
 • viszkető, kiütéses bőr, akneszerű
 • bőrelváltozások
 • alvászavar
 • migrén
 • testsúlyingadozás
 • reumaszerű fájdalmak, valamint egyéb csontfájdalmak
 • pajzsmirígy, tüdő vagy vesebetegség gyanúját keltő panaszok

A túlérzékenység azonban nem csak fizikai, hanem pszichés tüneteket is előidézhet. Ilyenek például:

 • levertség, depresszió, szorongás, félelmek, pánik jelenségek
 • melankólia
 • fokozatosan állandósuló testi- és szellemi fáradtságérzés

A többszörös kémiai túlérzékenység legnagyobb veszélye, hogy a környezeti ártalmak lassan, csendben hatnak. A betegek sokszor éveken át nem veszik észre, hogy valami fokozatosan mérgezi őket. Ha pedig észreveszik, általában fogalmuk sincs, mi okozhatja a megbetegedést.

Bizonyára látja már, milyen veszélyeket tartogatnak a rosszul megválasztott építkezési módok és építőanyagok.
A helyzet azonban koránt sem menthetetlen. A megoldás a több mint 15 éves kutatómunka és fejlesztések eredménye, a Bizonyítottan Egészséges Otthonok koncepció. Ha szeretné biztonságossá tenni otthonát, a koncepció részletes összefoglalóját most ingyenes letölthetővé tettük Önnek.
Természetes, környezetbarát építőanyagok az egészségesebb otthonokért!

A modern építészetnek nem csak árnyoldalai vannak. Az évek során tökéletes megoldásokat találtunk arra, hogyan tegyük fenntarthatóvá és energiatakarékossá lakökörnyezetünk. Ez példátlan teljesítmény. Azonban sajnos csak részmegoldás.

A végső cél ugyanis az, hogy az energiatakarékosság és fenntarthatóság mellett a lakók egészségének megőrzése is alapvetés legyen. A természetes építőanyagoknak köszönhetően, már ez is teljesült. A probléma csak az, hogy erről keveseket tájékoztatnak. Tegyünk egy próbát. Ha Ön építkezés előtt áll, bizonyára több szakember véleményét kikérte már. Biztos vagyok benne, hogy a fentiekben részletezett rejtett veszélyforrásokra sem az építészek, sem a kivitelezők nem hívták fel a figyelmét.

Pedig a Bizonyítottan Egészséges Otthonok koncepció betartásával álmai otthona nemcsak energiatakarékos, hanem egészséges is lesz. A természetes építőanyagok hatására érezhetően és mérhetően egészségesebb levegőt szívhat saját otthonában. Az általunk ajánlott építőanyagok ugyanis képesek a levegőben megtalálható káros anyagok, vegyületek megkötésére és semlegesítésére.

Az egészséges építkezési módszer biztosítja a természetes páraszabályozást. Ennek köszönhetően minimalizálható a páralecsapódás és penészedés veszélye. Ezáltal jelentősen csökken az allergia, az asztma és a többszörös kémiai túlérzékenység kialakulásának kockázata is.

Nekik már segítettem egészséges otthonuk megvalósításában

“A vályogvakolat mint szó, ismeretlen fogalom volt számunkra az építkezés megkezdése előtt. A neten böngészve találtunk rá erre az alternatív vakoló anyagra és technikára.

Gyors telefonos egyeztetés után hamarosan felkeresett minket Bíró Péter, a cég ügyvezetője. Személyében korrekt, megbízható, szakmailag kifogástalan üzleti partnert ismertünk meg.

Megbeszélésünk alkalmával teljes körű, részletes tájékoztatást kaptunk a cég által forgalmazott termékekről, melyeket leginkább a természetes alapanyagok, a páraszabályozó képesség, valamint a – nekünk nagyon tetsző – textúra miatt találtunk vonzónak.

Már az anyag felhordásakor megállapítottuk: helyesen döntöttünk. A vályogvakolat „tiszta” illata nyomokban sem emlékeztetett a szokásos mész-cement-homok súlyosan vizes szagára. Hamarabb száradt, a pigmentek gyönyörű színeket adtak, a konyhánkba is EMOTON terméket, a stucco-t választottuk.

Élmény a házban lenni, nehéz megfogalmazni, miért, de könnyebb lélegezni, a páratartalom ideális, és nyugodtabbak is vagyunk.

Egyetlen negatívumot említenénk az anyaggal kapcsolatban: drágább, mint a hagyományos vakolat. De ez a különbség szinte elhanyagolható, ha egy új ház építésének a teljes költségvetésére vetítjük ki.


Összegezve:
csupa szépet és jót tudunk csak elmondani a vályogvakolattal kapcsolatban. Az EMOTON-nal tökéletesen meg voltunk elégedve, Bíró Péter szinte végig figyelemmel kísérte az építkezést, segített, amiben csak tudott.”

Egy boldog háztulajdonos pár Telkiből: Laci és Zsuzsi

“Már évek óta küszködtünk a konyhánkban a penészesedéssel, a plafon és a fal találkozásánál jelentkeztek a foltok.

Próbálkoztunk páratartalmat csökkentő sózsákocskákkal, nem vált be, még vegyszereket is bevetettünk – ami nem igazán szerencsés egy konyhában – , de ez sem használt.

Új megoldás után keresgélve az interneten, felkeltette az érdeklődésünket a vályogvakolat. Nagyon biztatóak voltak ennek a természetes alapanyagnak a tulajdonságai, különösen a helyiség páratartalmának szabályozását illetően.

Tavaly nyáron döntöttünk és belevágtunk a konyha felújításába. Előkészületként a régi felületet beirdaltuk, illetve ahol penészes volt jobban megtisztítottuk.

Az így előkészített felületre 1-1,5 cm vastagságban vittük fel a vályogvakolatot, majd száradás után vályogfestékkel meszeltünk. Azóta el telt az első penész mentes telünk.”

Zsuzsi és Tibor

Egészség – Design: a természetes építőanyagokkal sem kell kompromisszumokat kötnie, legyen szó mediterrán hangulatú családiházról, minimalista stílusról vagy modern lakberendezésről.

Sokak azt gondolják, hogy a vályogvakolatú házak szükségképpen csúnyák és ormótlanok. Úgy gondolom, felesleges ennek ellenkezőjéről győzködnöm Önt.

Megteszi ugyanis helyettem a tiroli Ried városában, festői környezetben található BIO mintaház, mely megkapta a károsanyagmentes, egészséges beltéri levegő garanciájául szolgáló tanúsítást és a Sentinel Haus címkét.

Természetes építőanyagok új építésnél és felújításnál: befektetés az egészségesebb mindennapokért! – Ügyfeleink mondták

Günther Nussbaum: a Bauherrenhilfe.org – Minőségi Építettők Egyesületének elnöke, igaszságügyi szakértő, tévés személyiség az osztrák ATV népszerű Pfusch am Bau műsorának műsorvezetője, mely balul elsült építkezéseket, kontár kivitelezőket mutat be, és igyekszik segíteni!

Saját otthonában, Bécs belvárosában, mely a világ első pluszenergiás passzívház tetőtere, a belső tereket agyagvakolattal és agyag nemesvakolatokkal alakította ki.

„Számomra nagyon fontos volt, hogy a saját otthonomban a belső levegő minősége kifogástalan legyen. Évente több mint 100 olyan esethez hívnak, ahol penészesedés és rossz lakóklíma tapasztalható!

 • Major Attila okl. építészmérnök – Ajkarendeki Ökologikus Vályog Passzívház, mely 2013-ban Energiatudatos Épületburok szekcióban.
 • „Saját házunkban, csak a vályogház pozitív tulajdonságait érezzük: kiegyensúlyozott a páratartalom, tiszta a levegő, egyenletes a hőmérséklet, kellemes a hőérzet.
Természetes, hogy most számos kérdés motoszkál Önben. Töltse le ingyenes tanulmányunkat, hogy közösen fektessük le álmai otthonának egészséges alapjait!

Töltse le díjmentesen az Egészséges Otthonok digitális kiadványunkat , mely a következőket tartalmazza:

N

A 4 fő terület

Amelyre ha kellő figyelmet fordít, otthona egész évben egészséges levegőjű, allergénektől és károsanyagoktól mentes lesz.
N

Természetes hőszigetelések

Megmutatjuk Önnek, milyen természetes hőszigetelések közül választhat és hogy melyiknek milyen előnyei vannak.
N

Természetes vakolatokról, festékekről és felületképző anyagokról

Falfelületeink, mint egy 3-ik bőrréteg, úgy viselkednek az embernél, ezért nem elég csupán esztétikum alapján választanunk.
N

Megmutatjuk, mit hogy érdemes

Egyszóval megmutatjuk, hogyan induljon el, saját ökologikus otthonának megvalósításában.
Kattintson a gombra és kérje a start készletet!