ILYEN VOLT – IGY KÉSZÜLT – ILYEN LETT

Ezekhez a lepusztult, düledező vagy romos házakhoz nem dózert, hanem MINKET HÍVTAK. Nézd meg milyenek lettek !

Udvarház, présház és borospince valamint istálló és öreg cselédház teljes felújítása az alföldi Csengelén 2012- 2013 – ban

Pályaműre az alábbi linken lehet szavazni: https://facebook.antavo.com/DZd/B/F/

2012 kora nyarán kaptuk a megbízást a többgyermekes Budapesti házaspártól a csengelei 4 vályogépületből álló tanya felújítására.

A tanya korábban is mindvégig magántulajdonban volt, számottevő gazdálkodás, szőlő- és bortermelés folyt itt a múlt században.  Még furfangos praktikákról is keringtek mendemondák, megtalálhatóak voltak nyomaik pl. hogy hogyan falazták el a hatalmas pincerendszer túlnyomó részét az államosítás elkerülésére…stb.

Első körben csak az ún. Főház – Udvarház, az Istálló és az egybeépült Présház és Borospince szerepelt a munkák közt, a negyedik és leginkább lepusztult, már romos állapotú Öreg házra – mely korábban cselédházként funkcionált – csak opcionális ajánlatot tettünk.

Múlt  összel a három épület szerkezeti felújítása rendben el is készült és ekkor döntöttek a tulajdonosok az Öregház teljes felújítása mellett.

Csak a munkálatok folyamán derült ki, hogy ennek a vályogháznak a felújítása jelenti számunkra az igazi kihívást, hiszen jóformán a csupasz vályogfalakig kellett visszabontani az épületet és szinte újraépíteni az egész házat. Ezekután részleges aláalapozás, válaszfalazás és nyílászáró csere, külső-belső vakolatcsere, teljes tető- és födémcsere, valamint új víz-, villany és fűtésszerelés továbbá a külső-belső nemesvakolás volt a feladat.

Az „Öregház” végülis funkcióját tekintve a fiatalok háza lesz, amely a kamasz gyermekek mellett barátaik, rokonaik és a vendégek elhelyezésére is alkalmas – földszintjén az eredeti, hagyományos, hármas tagolású parasztház alaprajzot megtartó, beépített tetőterében pedig egy légterü – 260 m2-es hasznos lakóterü, korszerü funkcióju és kivitelezésü modern, ökoszisztematikus épület .

A ház szerkezetileg teljesen elkészült, a külső homlokzatok már a véglegesek, a földszinti burkolás, nemesvakolás a napokban lesz kész és a tetőtér szigetelése, hajópadlózása, lambériázása is folyamatban van az évvégi átadáshoz.

Ez a felújítás hüen tükrözi cégfilozófiánkat is, mely a tradícionális, organikus népi építmények megmentését, hagyományos elemeik megőrzését célozza az új, ám kizárólag természetes anyagok, korszerű technológiák, alternatív energiák használatának ötvözésével.

Ilyen volt:

Ilyen lett:

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%