Problémába ütközött?
Kérdezze ki szakértőnket…

unnamed2003 óta rengeteg ház feujításába láttam bele és adtam tanácsokat. Ma már elődadásokat is tartok a vályog építőanyagok modern felhasználásáról, és veszek részt új vályogházak tervezésének előkészítésében.

Tudom, hogy sokaknak nehézséget okoz a vályog feujítás, éppen ezért indítottam el a szakértő válaszol rovatomat, ahhol bátran bárki felteheti a kérdését. Minden nap több tíz kérdést válaszolok meg, ezért tudom, hogy mekkora segítség tud lenni egy-egy válaszom.

Ha Ön is elakadt, bizonytalan, vagy csak bíztatásra van szüksége, akkor töltse ki a jobb oldali űrlapot és küldje el nekem. Én amint van időm válaszolok kérdésére.

12 + 9 =

Gyarkan ismételt kérdések

Minden fal alkalmas a vályogvakolatokhoz?

Igen. A vályogvakolatokat, bármely ma ismert falazatra fel lehet hordani. A falazattal támasztott követelmények: hordképesnek kell lennie, és megfelelően szívóképesnek. Egyes felületeknél, mint például a beton szükséges lehet tapadóhíd készítése,vagy előfröcskölő. A túlságosan szívó felületeknél pedig alapozó használata ajánlott.

Van-e értelme vályogvakolatot használni passzívházban?
Természetesen van! A vályogvakolatok jótákony hatása a belső levegőre érezhető és mérhető. Különösen fontos ez az olyan zárt épületeknél mint a passzívházaknál. A vályog ezekben a házakban jelentősen megnöveli a hőtároló tömeget, és hatékonyabbá teszi az alternatív energiák hasznosítását is.
Mennyire bonyolult a kivitelezése a vályogvakolatoknak?

A mai modern vályogvakolatok kivitelezése sokkal egyszerűbb és gyorsabb mint a régi hagyományos “házilag” készített vakolatoknak. Vályogvakolatainkat úgy fejlesztettük ki, hogy a kivitelezés mind kézzel -glettvas segítségével-, mind pedig vakológéppel felhordhatóak legyenek. A vakológépek közül a vályogvakolataink felhordásához alkalmasok mindazon vakológépek, melyek a gipszes vakolatok felhordásához is alkalmasak.

Amennyiben az elvégzendő munkálatokhoz kivitelezőt is keres, szívesen segítünk az Önhöz legközelebb eső partnerünk megkeresésében.

Használható a vályogvakolat irodaépületekben is?

Minden olyan helyen érdemes a vályogvakolatok alkalmazása, ahol sok ember hosszabb ideig tartókodik. Az irodákban a friss és méreganyagmentes környezetnek köszönhetően, növekedik a munkatársak teljesítőképessége, és kevesebb lesz a betegszabadságra kényszerűlő kolléga is.

Két örvendetes referenciánk: olaszországi parnterünk a Naturali-Bau merani irodaháza Klimahaus Gold címet nyert el, ahol is a teljes belső felületet EMOTON vályogvakolatokkal és vályog nemesvakolatokkal látták el. A megfelelő hőszigetelésről, és a túlmelegedés elleni védelemről pedig a speciális lágyfarost lemezek gondoskodnak.

A linzi E-Tech Center Ausztria első Green Building épülete – amely irodaházban szintén megtalálhatóak vályogvakolataink.

Tényleg hatással lehet a vakolat a belső levegőre, javíthatja azt?

Laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy bizonyos vályogvakolatok 30x annyi nedvességet képesek kivonni és eltárolni a levegőböl, mint más hagyományos építőanyagok. Ezen természetes páraszabályozó képességének köszönhetően, helyiségeink relatív páratartalma állandóan 45-55% között marad, ami az emberi szervezet számára a legideálisabb, és ezáltal a penészedés veszélye is kizárható. A vakolatban lévő agyagásványok pedig képesek a levegőben lévő károsanyagokat és kellemetlen szagokat megkötni és közömbösíteni. Mindemellett a vályogvakolatok minimalizálják az elektroszmogot is, ezzel is biztosítva a szervezet számára a nyugodt pihenést és a feltöltődést.

Alkalmazhatóak-e a vályogvakolatok a faházaknál?

A faházaknál, könnyűszerkezetes házaknál, speciális vakolathordó táblákkal alkalmazhatjuk a vályogvakolatokat. Ezen speciális lágyfarost hőszigetelő táblák kettős funkciót töltenek be:

1. Vakolathordó részként szolgálnak a vályogvakolatokhoz, melyeknél akár 0,8-1cm vastagságban is elegendő a vályogvakolat felhordása, így kevesebb nedvességet véve be az épületbe.

2. Ezen hőszigetelő táblák szintén mentesek mindenféle károsanyagoktól, oldószerektől így nincs semmilyen káros besugárzásuk a lakótér felé. A lágyfarost hőszigetelő lemezeknek van a legmagasabb hőtároló kapacitása a hőszigetelő anyagok között, mely a gyakorlatban hatékonyan képes megakadályozni az épületek túlmelegedését és télen pedig bentartja a meleget otthonában.

Használható-e a vályogvakolat konyhában, illetve fürdőszobában?

Családiházak konyháiban és fürdőszobáiban előszeretettel használnak vályogvakolatot, mivel ott még szembetűnőbb a hatékonysága. Abban a fürdőszobában, amelyet vályogvakolattal vakolnak, a tükör még közvetlenül tusolás után sem lesz párás, mivel a vakolat “elnyeli” a nagyobb/hirtelen páraterheléseket is. Egyedül azokon a részeken kell csempézni, ahol közvetlen víz éri a falat, tusoló hátfal, illetve a fürdőkád fölött közvetlen. A vályogvakolatokra csempézni nem szabad, ahol csempézni szeretne, ott ajánlott vakolatként egy más anyagot választani például (mész-cement ).

Milyen vastagságban kell a vályogvakolatot felhordani?

A szükséges vastagság függ a falazat típusától is, de álatlánosságban elmondható, hogy 1-1,5 cm anyagvastagság szükséges, amennyiben a falazat kellően egyenletes.

Néhány példa a különböző falfelületknél szükséges vakolatvastagságokra:

Beton felületeknél: 8-10mm

Tégla falazatnál: 15mm

Lágyfarost hőszigetelő tábláknál, Heraklith lemezeknél: 8-10mm

Felújításnál, régi vakolatra történő felhordáskor: 7-10mm

Használható-e a vályogvakolat a kültérben is?

Önmagában nem, csak valamilyen védő réteggel ellátva, hogy a nedvesség ne tehessen benne kárt. Lehetőség van két- három réteg mészfesték réteggel ellátni a vályogvakolatot, és ezáltal óvni a nedvességtől. Általánosságban azonban itt mész, vagy szilikát vakolat használata ajánlott.

Csak új építésnél használható a vályogvakolat, vagy felújításnál is?

A vályogvakolatok egyaránt használhatóak új építésnél és felújításnál is. Ezen természetes építőanyag segítségével mindenféle allergizáló anyag és kemikália mentesen újíthatja fel otthonát, környezetkímélő módon.

Mindennapos probléma a magas páratartalom miatti páralecsapódás és penészedés. A vályogvakolatok páraszabályozó képességének köszönhetően megszűntethető a páralecsapódás és az építési hibákból adódó hőhidakat is csökkenti a vakolat.

Kosár

Üdvözlöm!

Bíró Péter vagyok az egészséges otthonok specialistája. Azért hoztam létre ezt az oldalt, hogy segítsek azoknak a családoknak, akik szeretnének egészséges házban élni.

Rólam mondták


"Már évek óta küszködtünk a konyhánkban a penészesedéssel, a plafon és a fal találkozásánál jelentkeztek a foltok. Próbálkoztunk páratartalmat csökkentő sózsákocskákkal, nem vált be, még vegyszereket is bevetettünk – ami nem igazán szerencsés egy konyhában – , de ez sem használt. Új megoldás után keresgélve az interneten, felkeltette az érdeklődésünket a vályogvakolat. Nagyon biztatóak voltak ennek a természetes alapanyagnak a tulajdonságai, különösen a helyiség páratartalmának szabályozását illetően. Tavaly nyáron döntöttünk és belevágtunk a konyha felújításába. Előkészületként a régi felületet beirdaltuk, illetve ahol penészes volt jobban megtisztítottuk. Az így előkészített felületre 1-1,5 cm vastagságban vittük fel a vályogvakolatot, majd száradás után vályogfestékkel meszeltünk. Azóta el telt az első penész mentes telünk." - Zsuzsi és Tibor
BIOKAY  |  természetes építőanyagok az egészséges otthonokért

Kapcsolat: E-mail: p.biro@biobaushop.hu | Tel.: +36-70-3639868

© 2016. Biobaushop Kft. |  Jogi nyilatkozat

Nehogy itt hagyja, vigye el ajándékba adjuk!
Vályogvakolat felujító start készletet

Már csak azt kell tudnom, hogy hova küldhetem.  
Addja meg azt az email címét amit használ amire biztosan megkapja ezt a fontos anyagot. 

Az adataid biztonságban vannak harmadik fél számára nem adjuk ki és bármikor egyetlen kattintással leiratkozhatsz. Nem küldünk levelet csak a témával kapcsolatos hasznos infókat amik érdekesek számodra is. Frissített adatkezelési tájékoztatónkat itt tallálja.

Majdnem kész ... 67%