Problémába ütközött?
Kérdezze ki szakértőnket…

unnamed2003 óta rengeteg ház feujításába láttam bele és adtam tanácsokat. Ma már elődadásokat is tartok a vályog építőanyagok modern felhasználásáról, és veszek részt új vályogházak tervezésének előkészítésében.

Tudom, hogy sokaknak nehézséget okoz a vályog feujítás, éppen ezért indítottam el a szakértő válaszol rovatomat, ahhol bátran bárki felteheti a kérdését. Minden nap több tíz kérdést válaszolok meg, ezért tudom, hogy mekkora segítség tud lenni egy-egy válaszom.

Ha Ön is elakadt, bizonytalan, vagy csak bíztatásra van szüksége, akkor töltse ki a jobb oldali űrlapot és küldje el nekem. Én amint van időm válaszolok kérdésére.

1 + 10 =

Gyarkan ismételt kérdések

Minden fal alkalmas a vályogvakolatokhoz?

Igen. A vályogvakolatokat, bármely ma ismert falazatra fel lehet hordani. A falazattal támasztott követelmények: hordképesnek kell lennie, és megfelelően szívóképesnek. Egyes felületeknél, mint például a beton szükséges lehet tapadóhíd készítése,vagy előfröcskölő. A túlságosan szívó felületeknél pedig alapozó használata ajánlott.

Van-e értelme vályogvakolatot használni passzívházban?
Természetesen van! A vályogvakolatok jótákony hatása a belső levegőre érezhető és mérhető. Különösen fontos ez az olyan zárt épületeknél mint a passzívházaknál. A vályog ezekben a házakban jelentősen megnöveli a hőtároló tömeget, és hatékonyabbá teszi az alternatív energiák hasznosítását is.
Mennyire bonyolult a kivitelezése a vályogvakolatoknak?

A mai modern vályogvakolatok kivitelezése sokkal egyszerűbb és gyorsabb mint a régi hagyományos “házilag” készített vakolatoknak. Vályogvakolatainkat úgy fejlesztettük ki, hogy a kivitelezés mind kézzel -glettvas segítségével-, mind pedig vakológéppel felhordhatóak legyenek. A vakológépek közül a vályogvakolataink felhordásához alkalmasok mindazon vakológépek, melyek a gipszes vakolatok felhordásához is alkalmasak.

Amennyiben az elvégzendő munkálatokhoz kivitelezőt is keres, szívesen segítünk az Önhöz legközelebb eső partnerünk megkeresésében.

Használható a vályogvakolat irodaépületekben is?

Minden olyan helyen érdemes a vályogvakolatok alkalmazása, ahol sok ember hosszabb ideig tartókodik. Az irodákban a friss és méreganyagmentes környezetnek köszönhetően, növekedik a munkatársak teljesítőképessége, és kevesebb lesz a betegszabadságra kényszerűlő kolléga is.

Két örvendetes referenciánk: olaszországi parnterünk a Naturali-Bau merani irodaháza Klimahaus Gold címet nyert el, ahol is a teljes belső felületet EMOTON vályogvakolatokkal és vályog nemesvakolatokkal látták el. A megfelelő hőszigetelésről, és a túlmelegedés elleni védelemről pedig a speciális lágyfarost lemezek gondoskodnak.

A linzi E-Tech Center Ausztria első Green Building épülete – amely irodaházban szintén megtalálhatóak vályogvakolataink.

Tényleg hatással lehet a vakolat a belső levegőre, javíthatja azt?

Laboratóriumi vizsgálatok bebizonyították, hogy bizonyos vályogvakolatok 30x annyi nedvességet képesek kivonni és eltárolni a levegőböl, mint más hagyományos építőanyagok. Ezen természetes páraszabályozó képességének köszönhetően, helyiségeink relatív páratartalma állandóan 45-55% között marad, ami az emberi szervezet számára a legideálisabb, és ezáltal a penészedés veszélye is kizárható. A vakolatban lévő agyagásványok pedig képesek a levegőben lévő károsanyagokat és kellemetlen szagokat megkötni és közömbösíteni. Mindemellett a vályogvakolatok minimalizálják az elektroszmogot is, ezzel is biztosítva a szervezet számára a nyugodt pihenést és a feltöltődést.

Alkalmazhatóak-e a vályogvakolatok a faházaknál?

A faházaknál, könnyűszerkezetes házaknál, speciális vakolathordó táblákkal alkalmazhatjuk a vályogvakolatokat. Ezen speciális lágyfarost hőszigetelő táblák kettős funkciót töltenek be:

1. Vakolathordó részként szolgálnak a vályogvakolatokhoz, melyeknél akár 0,8-1cm vastagságban is elegendő a vályogvakolat felhordása, így kevesebb nedvességet véve be az épületbe.

2. Ezen hőszigetelő táblák szintén mentesek mindenféle károsanyagoktól, oldószerektől így nincs semmilyen káros besugárzásuk a lakótér felé. A lágyfarost hőszigetelő lemezeknek van a legmagasabb hőtároló kapacitása a hőszigetelő anyagok között, mely a gyakorlatban hatékonyan képes megakadályozni az épületek túlmelegedését és télen pedig bentartja a meleget otthonában.

Használható-e a vályogvakolat konyhában, illetve fürdőszobában?

Családiházak konyháiban és fürdőszobáiban előszeretettel használnak vályogvakolatot, mivel ott még szembetűnőbb a hatékonysága. Abban a fürdőszobában, amelyet vályogvakolattal vakolnak, a tükör még közvetlenül tusolás után sem lesz párás, mivel a vakolat “elnyeli” a nagyobb/hirtelen páraterheléseket is. Egyedül azokon a részeken kell csempézni, ahol közvetlen víz éri a falat, tusoló hátfal, illetve a fürdőkád fölött közvetlen. A vályogvakolatokra csempézni nem szabad, ahol csempézni szeretne, ott ajánlott vakolatként egy más anyagot választani például (mész-cement ).

Milyen vastagságban kell a vályogvakolatot felhordani?

A szükséges vastagság függ a falazat típusától is, de álatlánosságban elmondható, hogy 1-1,5 cm anyagvastagság szükséges, amennyiben a falazat kellően egyenletes.

Néhány példa a különböző falfelületknél szükséges vakolatvastagságokra:

Beton felületeknél: 8-10mm

Tégla falazatnál: 15mm

Lágyfarost hőszigetelő tábláknál, Heraklith lemezeknél: 8-10mm

Felújításnál, régi vakolatra történő felhordáskor: 7-10mm

Használható-e a vályogvakolat a kültérben is?

Önmagában nem, csak valamilyen védő réteggel ellátva, hogy a nedvesség ne tehessen benne kárt. Lehetőség van két- három réteg mészfesték réteggel ellátni a vályogvakolatot, és ezáltal óvni a nedvességtől. Általánosságban azonban itt mész, vagy szilikát vakolat használata ajánlott.

Csak új építésnél használható a vályogvakolat, vagy felújításnál is?

A vályogvakolatok egyaránt használhatóak új építésnél és felújításnál is. Ezen természetes építőanyag segítségével mindenféle allergizáló anyag és kemikália mentesen újíthatja fel otthonát, környezetkímélő módon.

Mindennapos probléma a magas páratartalom miatti páralecsapódás és penészedés. A vályogvakolatok páraszabályozó képességének köszönhetően megszűntethető a páralecsapódás és az építési hibákból adódó hőhidakat is csökkenti a vakolat.

Legutóbbi hozzászólások

    Termékkategóriák

    BIOKAY  |  természetes építőanyagok az egészséges otthonokért

    Kapcsolat: E-mail: p.biro@biobaushop.hu | Tel.: +36-70-3639868

    © 2016. Biobaushop Kft. |  Jogi nyilatkozat