Természetes hőszigetelésekkel az egészségesebb otthonokért

Természetes hőszigetelésekkel az egészségesebb otthonokért

fagyapot hőszigetelés. kender hőszigetelés

fagyapot hőszigetelés. kender hőszigetelés, parafa, nád, gyapjú

Azért, hogy egy épület valóban egészséges legyen, nem csak a vakolat helyes megválasztásával tehetünk, de az sem mindegy, milyen hőszigetelést választunk. Olyat, ami mesterséges, olykor az egészségre is káros anyagokat tartalmaz, vagy pedig olyat, ami teljes mértékben természetes.

Miért választanak sokan mesterséges szigetelőanyagokat?

Magyarországon ma a legnépszerűbb szigetelőanyag az EPS (polisztirol). Ebben alapvetően az anyag ára játssza a legnagyobb szerepet, ugyanis az EPS talán a legolcsóbb szigetelőanyag, amit ma a piacon találhatunk. A másik, szintén széles körben elterjedt szigetelő a PUR (poliuretán), ami ugyan kicsit drágább, mint az EPS, de ezért cserébe sokkal jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

De mit is kockáztatunk, amikor csak az ár alapján veszünk szigetelőanyagot?

Nézzük például az EPS-t! Igaz, hogy a pénztárcánkat kíméli, de több szempontból sem a legjobb választás. Először is, olyan helyen, ahol víz érheti, nem használható, hiszen a fizikai tulajdonságai révén képes magába szívni a vizet. Azt pedig tudjuk, hogy ez mit jelent: a szerkezet károsodásán kívül a penészesedést is kockáztatjuk, aminek az egészségre gyakorolt hatásaival több cikk és tanulmány is foglalkozik.

Az EPS ellen szól továbbá, hogy jól éghető, bár rendszerben alkalmazva nem ez a legnagyobb probléma vele. Akiknek pedig fontos a környezetvédelem, azoknak nem árt tisztában lenniük azzal a ténnyel, hogy az EPS nem újrahasznosítható, a korábban alkalmazott HBCD tűzgátló szerrel elátott táblák pedig veszélyes hulladékként kezelendőek. A biocid tartalmú homlokzati hőszigetelő rendszerek részét képező nemesvakolatok pedig a talajvízbe bejutva kártékonyak az élővilágra.

A másik, igen közkedvelt szigetelőanyag a PUR. Ez a kemény táblás anyag eggyel jobb döntés, mint az EPS, hiszen nagyobb vízszigetelési képességgel rendelkezik, de még mindig nem vetekszik a természetes hőszigetelők nyújtotta előnyökkel.

Miért érdemes a természetes hőszigetelők mellett dönteni?

Ha Ön valóban egészséges otthont szeretne teremteni a saját és családja számára, akkor a természetes szigetelőanyagokkal sokat tehet ezért.

Hiszen ezek a hőszigetelők 100%-ban természetesek, azaz nem tartalmaznak olyan mesterséges anyagokat, amik allergizáló tulajdonságokkal rendelkeznek, ráadásul a környezetet sem terhelik, nem úgy, mint mesterséges társaik.

thermal insulating hemp and synthetic fiber panels front view, close up

A természetes hőszigetelések közül a legismertebb talán a cellulóz és a nád, de a fagyapotot, a kendert, illetve a gyapjút is érdemes megemlíteni, mint szóba jöhető megoldásokat.

Milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a nádlemez szigetelés?

A nád az egyik legősibb, a természetben is előforduló szigetelés, amihez a régi korok embere viszonylag könnyedén hozzájuthatott: csak le kellett vágnia a folyók vagy tavak mentén magától is előforduló nádat. Így nem csak olcsó és természetes szigeteléshez jutott, de olyanhoz is, ami igazán kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

Az egyik a vízállósága – mivel a nád eleve vízi növény, ezért kiválóan ellenáll a víznek, ez pedig kivételesen értékessé teszi szigetelőanyagként.

nádszigetelés

nádszigetelés

A ma kapható nádlemezeket vályogvakolattal vagy mészvakolattal kombinálva egy stabil szigetelés alakítható ki, ami sokáig ellenáll az idő vasfogának.

Kenderszigetelés: remek hő- és hangszigetelő

Az, hogy egy szigetelés természetes, önmagában még nem elég ok arra, hogy ezt a megoldást preferáljuk. Az sem árt, ha az adott anyag remek tulajdonságokat tudhat a magáénak – csakúgy, mint a táblásított kender.

A kenderszigetelés legfőbb előnye, hogy kiváló hang- és hőszigetelő, ezért leginkább homlokzati és tetőszigeteléshez javasolt, de a falak, a padló, valamint a mennyezet szigeteléséhez is ideális.

kender hőszigetelés

kender hőszigetelés

A hőszigetelő és a hőtároló kapacitásának pedig különösen a forró nyári napokon élvezhetjük az előnyeit, ugyanis hatékonyan véd a lakás túlmelegedése ellen.

Fagyapot, a kiváló hőszigetelő

flexibilis kender hőszigetelés

flexibilis fagyapot hőszigetelés

A fagyapot egy olyan bőrbarát, természetes hőszigetelés, ami télen és nyáron egyaránt remekül teljesít.

Ami azonban ennél is fontosabb, hogy hozzájárul az egészséges lakóklíma kialakításához, hiszen nem csak a kellemes hőmérséklet garantált a lakásban, hanem az optimális páratartalom, valamint a szennyeződésektől mentes levegő is, ha a természetes farostokból álló fagyapotot választjuk szigetelőanyagként.

hoszigeteles_teruletek

A természetes hőszigetelésekkel sokat tehetünk az egészséges lakókörnyezetért, általa pedig a jobb életminőségért. Azok, akik szeretnének többet megtudni a természetes hőszigetelésekről: technikai paraméterek, összehasonlítás és hogy, az egyes területeken mennyi megtakarítást érhető el készítettünk egy áttekintő írást. Igényléshez kérem küldje a hőszigetelés tárggyal egy emailt az info@valyogvakolat.hu címünkre, és kollégánk rövid időn belül eljuttatja Önnek.